Πρόσβαση - Χάρτης  

   

Διαφημίσεις  

 gratsanis

 

 

 

 

 

   

Καλως Ορισατε

Λεπτομέρειες
ΤΟ ΜΑΤΣΟΥΚΙ

Κοινότητα Ματσουκίου Ιωαννίνων. Βρίσκεται στα δυτικά Τζουμέρκα και είναι μαζί με το Βαθύπεδο, τους Καλαρρύτες, το Παλαιοχώρι και το Συρράκο τα μοναδικά βλαχοχώρια(βλαχόφωνα) της περιοχής των δυτικών Τζουμέρκων στην οροσειρά της Πίνδου.

Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.150m βρίσκεται περιτριγυρισμένο από πανύψηλα βουνά την Κακαρδίτσα (την ψυλότερη κορυφή των Τζουμέρκων με υψόμετρο 2429m), τον Καταραχιά (με υψόμετρο2.200m), τα Κριθάρια, την Σκάρφη, τα Μπισκέφιανα κ.α.)

Σ΄ ένα φανταστικό και πανέμορφο τοπίο, βουτηγμένο στο πράσινο, με τα ποτάμια να το «απειλούν», κρυμμένο από παντού, λες κι ο Θεός - για κάποιους ιδιαίτερους λόγους- θέλησε να το κρύψει απ΄ τον υπόλοιπο κόσμο. Μια πραγματική όαση στην όλη αγριότητα του τοπίου.

Ένα από τα μεγαλύτερα  κεφαλοχώρια των Τζουμέρκων με περίπου 1.500  κατοίκους το καλοκαίρι και 150 μόνιμους τον χειμώνα, με Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο σε λειτουργία.

Ο φοβερός καταράκτης(Καμίλι) στο έμπα του χωριού, η κεντρική πλατεία με το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, ο νερόμυλος με την νεροτριβή και τα μαντάνια του, το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, τα στενά σοκάκια με τα καλντερίμια τους, οι βρύσες με τα τρεχούμενα νερά και η πατροπαράδοτη φιλοξενία των Ματσουκιωτών ολοκληρώνουν την υπέροχη εικόνα του χωριού και αποζημιώνουν τον κάθε επισκέπτη του.

Το Μοναστήρι της Βύλιζας(Ευαγγελισμός της Θεοτόκου - 11ος αι.)σε απόσταση 1500m από το χωριό, σου επιφυλάσσει με την καταπληκτική τοποθεσία του, με την υπέροχη αρχιτεκτονική και τις μοναδικές του τοιχογραφίες μια απρόσμενη έκπληξη, η οποία ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο Θρησκευτικό - Ιστορικό - Πολιτιστικό Μουσείο της Ι.Μ.Βύλιζας που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.
Pin It
   

Καιρός  

   

Χορευτικό  

   

Πρωινός Λόγος Τρικάλων  

logo

   

Πρωτοσέλιδα  

   

Τελευταίες Ειδήσεις  

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr